Die gevoeligere zieltjes

Graag werk ik nu deze blog uit. Omdat mijn gevoeliger zieltje de reden is van alles wat ik doe.

Toen ik voor het eerst mama werd, wist ik al wel dat ik ging dragen. Ik had geen idee over ergonomische dragers of niet-ergonomische dragers en had nog nooit van een draagconsulente gehoord. Ik laat een draagdoek en een draagzak op de lijst zetten. En gelukkig, door tips van andere, waren het wel degelijk ergonomische draagsystemen.

Na een draagworkshop te hebben gevolgd in de Kraamvogel (in Antwerpen), heb ik zo de draagconsulentes leren kennen en is mijn wereld beginnen groeien. Ondertussen wist ik al wel dat mijn kleine baby heel veel huidhonger had, heel aanhankelijk was en ik hem heel graag dicht bij mij had. Het voelde en voelt allemaal heel normaal. Dus ik volg de opleiding en word draagconsulente. Gecertificeerd na de 3 modules.

Maar mijn baby wordt een kleuter en ik merk dat de draagdagen minderen, maar niet de nood aan die nabijheid, die huidhonger en dat contact. Dus ik ga op zoek naar iets wat dezelfde belangrijke effecten heeft op mijn kind, als het dragen. (Later meer over deze effecten 😉 ) En kom zo op het masseren uit. De Shantala babymassage is net wat ik zoek. Het is een massage die draait rond (huid-)contact met je kleintje. Doordat je de strijkingen onder druk doet, maakt het ook de spanningen los en ontspant je kleintje.

Maar mijn kleuter is ook al geen kleuter meer. En hoewel de Shantala babymassage tot de leeftijd van 5-6 jaar gaat, ben ik op zoek naar een massage voor als mijn kind weer wat groter wordt. De opleiding kindermassage staat dus op mijn planning, maar is door de covid-19 uitgesteld.

En hoe groter mijn kind wordt, hoe groter mijn interesses om zijn gevoeligere zieltje mee te ondersteunen. Dus ik blijf groeien, samen met hem. Ik blijf zoeken naar hoe ik hem optimaal kan doen ontspannen en voldoen aan zijn vragen als kind.

Wat zijn dan die belangrijke effecten?

Ik had al aangehaald dat ik mijn dragen wou aanvullen met iets dat dezelfde belangrijke effecten heeft op mijn kind. En zo dus bij massage ben uitgekomen. Maar wat zijn zo nu enkelen van die effecten?

1. Vervullen van basisbehoeftes

Elk kind wordt geboren met basisbehoeftes. En hoe meer van deze behoeftes worden vervuld, hoe gelukkiger het kind wordt en hoe zelfzekerder het wordt. Dit komt omdat het kind zich gehoord voelt, hij/zij telt mee en zijn mening doet ertoe.

Zo is ook nabijheid een behoefte. Een behoefte die ook best wordt vervuld, omdat deze gelinkt is aan veiligheid. Het oerinstinct van een baby gaat nu eenmaal in alarm als een baby alleen wordt gelaten. Dit is een overlevingsinstinct, omdat vroeger een eenzame baby een gemakkelijke prooi was. Als we ouder worden, leren we dat instinct al eens te negeren, omdat we niet meer leven zoals vroeger. Maar een baby weet dat niet en heeft die nabijheid nodig om zich veilig te voelen. Niet zo gek, toch?

Tijdens het dragen en masseren staat nabijheid centraal. Het zijn momentjes waarbij je kleintje zich veilig en geborgen voelt. En dat maakt net dat het een momentje van rustig worden is en ontspannen, of misschien ook wel slapen.

2. Het is een manier van communiceren

De nabijheid tijdens het dragen en masseren, zorgt er ook voor dat we bijna constant (kunnen) communiceren met ons kind. Dat hoeft niet enkel via taal te zijn, ook emoties zijn een vorm van communicatie. Zo gaat je baby huilen, om te communiceren dat er iets is.

Tijdens het dragen, observeert je kind de communicatie tussen de drager en andere personen. Op die manier leert hij/zij al heel veel, wat de eigen spraakontwikkeling bevordert.

Tijdens het masseren sta je bijna constant in rechtstreekse verbinding met elkaar. Je ogen babbelen met die van je kleintje, je handen geven jouw liefde door die je voelt voor je kleintje en hoogstwaarschijnlijk babbel je ook gewoon gezellig tegen je kind.

3. Lichamelijke voordelen

Naast de vorige effecten is er ook een lichamelijk effect. Tijdens het dragen, ondersteunen we een natuurlijke houding. Eentje waarbij je kleintje volledig in rust is, maar niet de spieren. Een houding waarbij het spijsversteringsstelsel niet stilvalt en waarbij reflux minder snel de kop opsteekt.

Tijdens de massage gaan we alles beter laten circuleren. Hierdoor wordt het zuurstof beter opgenomen en bevordert diezelfde bloedcirculatie doorheen heel het lichaam. Het brengt het stresshormoon in je kleintje naar beneden en het brengt het gehalte van ons knuffelhormoon naar omhoog.

4. Q-time

De vorige puntjes zijn maar korte aanhalingen van positieve effecten. Maar naast dit alles is het een moment van intens genieten. Een moment tussen jou en je kind, waar niets tegenop kan. Een moment van pure q-time. Een moment waarbij de hele wereld eventjes enkel draait rond jou en je kleintje. Jij bent zijn/haar wereld en zij/hij is jouw wereld.

Je ziet, achter het hele dragen en masseren zit veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Het gaat veel dieper. Veel dieper bij jou, maar ook veel dieper in dat kleine bundeltje geluk dat jij draagt of masseert.

Dragen is niet moeilijk, als je de juiste stappen kent. Masseren is niet moeilijk, als je de juiste stappen kent. Als je de juiste stappen kent, zijn deze stappen maar een kleine stap naar de impact op het leven van je kleintje. Voor hem/haar is het een hele grote stap vooruit.

Zijn dragen en masseren de oplossing voor alles? Neen, helemaal niet, maar het zijn mooie tools voor jou en je kleintje om samen jullie weg te zoeken. Het zijn mooie tools om jezelf wat ruimte te geven of om je kleintje ruimte te geven. ❤

Wil je nu graag wat meer te weten komen over deze tools? Dan kan ik je helpen. Ik leer je graag hoe jij jouw kleintje op een correcte manier draagt. Ik leer jou graag hoe jij jouw kleintje op een correcte manier masseert. Dus stuur me gerust een berichtje/mailtje en ik bezorg je graag alle nodige info.

Veel draag- en masseerplezier!

Draagconsulente Sien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s