Ik ga op reis en ik draag mee…

Een tempel beklimmen, met een een kind van 3 en eentje van 5

Met heimwee kijk ik terug naar waar ik een jaar geleden was. In het heerlijke Thailand. Vandaar dat deze blog me vandaag dan ook wel interessant lijkt πŸ™‚ Ondanks de lockdown.

Reizen met kleine kinderen

Reizen met kleine kinderen is een uitdaging. Je hebt maar beperkte ruimte in je valies, je mag dan wel voor elk kind extra bagage meenemen, maar met vele koffers sleuren is ook niet evident.

Maar het is zeker te doen! Het is goed voorbereiden, beetje plannen en eigenlijk vooral gewoon doen.

Het is nadenken over wat ECHT belangrijk is voor je kind (wat eigenlijk veel minder is dan je zou denken :-p ) en thuislaten wat minder belangrijk is. En 1 van de dingen die wij eigenlijk snel meesleuren, om op vakantie amper te gebruiken, is een buggy. Sommige vliegtuigmaatschappijen voorzien zelfs buggy’s op de vlieghaven, wat maakt dat je daar geen buggy nodig hebt. Bij ons was het vooral een handig rijende pakezel, die we dan ook al eens vergaten als we het vliegveld verlieten :-p

Maar iets wat ALTIJD meegaat zijn draagsystemen. Ook daar is het een beetje nadenken over wat wel en wat niet. Want 2 kinderen van verschillende leeftijden, vragen verschillende dragers. En 2 draagzakken is al niet meer zo compact als 1 draagzak.

De ringsling is dan voor mij persoonlijk een musthave. Ik draag die als een sjaal, dus hoeft niet mee in de bagage. Hij kan vanaf de geboorte gebruikt worden tot kleuterleeftijd, dus kan al snel voor meerdere kinderen dienen. Het is een heupdrager, maar met wat proberen hier en daar, kan je hem ook gebruiken als buikdrager en rugdragen. Enfin, een doek met veel mogelijkheden dus.

Een draagzak is voor mij ook eentje die zeker mee moet, als is die al wat moeilijker mee te nemen. Ik neem hem graag mee in de handbagage, maar hij kan als compact geheel nog wel wat ruimte innemen. Daarnaast zijn er de dag van vandaag al systemen die meerdere kindjes kunnen dragen, maar toen had ik niet 1 draagzak voor 2 kindjes. Mijn dochter was te klein voor de draagzak waar mijn zoon in past en mijn zoon was te groot voor deze van mijn dochter. Maar gelukkig is mijn zoon al groter, ik wist dat hij al heel wat afstanden te voet kon afleggen en als we hem nog zouden dragen, zou het maar voor kleine stukjes zijn. Dus de draagzak van mijn dochter gaat mee.

Vandaag heb ik een draagzak waar beide kinderen inpassen en zou dit dus geen probleem meer zijn. (draagzakken voor kindjes van 1 tot 6! jaar, hoe zot is dat <3)

Maar wat met pampers enzo, tijdens het dragen?

Wat ik soms wel moeilijk vind aan het dragen van kleine baby’s, is dat ze nog wel wat zaken nodig hebben als we erop uit trekken.

De meeste hebben pampers nodig, doekjes, zalfjes, flesjes, extra kledij,… Naast het feit dat dit allemaal in de bagage moet gepropt worden, kan een luiertas meestal niet mee. En een luiertas is stiekem ook wel heel handig om aan die buggy te hangen (al viel mijn buggy dan wel om πŸ˜€ ).

Dus ook hier denk je best eens over na. Hoe doe je dit anders? Ik probeerde mijn handbagage daar wat naar te richten. Daar moet ook alles sowieso al in wat er straks mee op uitstap mee moet. Dus ik nam dan geen trolly mee het vliegtuig op, maar wel een rugzak en dan misschien eentje dat een formaatje groter was. Of net niet, afhankelijk van je wilde reisplannen πŸ™‚

Er zijn ook draagtassen. Deze gaan over je schouder en kan je op de gewenste hoogte gaan afknopen, bijvoorbeeld. Als je buikdraagt is een rugzak handig, maar als je rugdraagt, vind je het misschien niet zo fijn om een rugzak op je buik te hangen. Dan kan een tas op de heup (of een groter formaat heuptasje) al wel eens handig zijn.

Maar zijn draagdoeken dan geen optie?

Jawel, hoor! Draagdoeken kunnen zeker en vast mee op vakantie. De rekbare draagdoeken met Bamboo zijn tegenwoordig ook al redelijk compact. Daarnaast is de vlieghaven een ideale plek om te dragen. Zoveel prikkels voor je kleintje, dus waar beter dan dicht bij jou om zo’n drukke plek te verkennen? Een rekbaar draagdoek knoop je thuis, of ergens waar je ruimte en tijd hebt en op verplaatsing kan je je kindje erin plaatsen. Daarnaast kan je bij de douane je kindje er even uithalen, als dat nodig zou zijn en de knoop hergebruiken, zonder te herknopen. Dus win-win.

Wil je een geweven doek meenemen, dan gaat dat ook zeker en vast. Ook al vanaf de inkomhal van de vlieghaven te gebruiken tot aan/op het vliegtuig. Indien je handig bent met knopen, is dat zeker en vast geen probleem. Als je nog niet zo ervaren bent, dan kan het wel eens wat spanning opleveren omdat je deze al een keertje meer moet herknopen, wat maakt dat ze vuil kunnen worden. Maar ook hier: welke plek is beter dan dicht bij jou, voor je kleintje, om deze drukke plek te verkennen.

Geweven doeken komen in verschillende maten, dus dat op de grond hangen en vuil worden, hoeft zelfs helemaal geen rol te spelen, als jouw doek perfect afgestemd is op je kind, op jou en op je draagtechnieken.

Voordelen van dragen op de vlieghaven

Ik richt me nu vooral op reizen met het vliegtuig. Maar de aandachtspunten hier zijn ook van toepassing als je reist met de auto, de fiets, de trein,… Maar me de auto is bagage al minder een issue dan met een ander transportmiddel.

Maar naast het gezellig samen zijn, zijn er nog andere voordelen aan dragen op zulke plaatsen:

  • Je kind loopt niet weg, je kind is lekker dicht bij jou en je hoeft je geen zorgen te maken om je kind te verliezen.
  • Overprikkeling tegengaan, doordat je kind zich kan afschermen tijdens het dragen, gaat hij/zij minder snel overprikkeld geraken.
  • Het geeft je kindje vertrouwen, Ook je kindje krijgt vertrouwen om de omgeving in zich op te nemen, terwijl hij/zij dit op een veilige manier kan doen. Ook hij/zij hoeft niet bang te zijn om jullie te verliezen.
  • Je kindje kan slapen, wat maakt dat hij/zij uitgeruster op de bestemming aankomt.

Ik ben er zeker van dat er nog meer voordelen zijn. Als jij nog een voordeel ziet wat niet op dit lijstje staat, post het gerust in een berichtje hieronder, dan vul ik dit lijstje aan en leer ik vooral bij van hoe andere dit ervaren πŸ™‚

Een kind kan je hele wereld op zijn kop zetten. Maar probeer vooral te doen wat jullie willen doen en probeer je niet te laten afschrikken door alles wat erbij komt kijken. De reizen zijn heerlijk en nemen ze jullie nooit meer af ❀

Bedankt om te lezen en aanvullingen/opmerkingen mag je altijd laten weten.

Groetjes,

Sien xxx

ps: zoek je nog meer tips en adviezen rond riezen met kindjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s