Een massage en zijn voordelen

Ik ga eens een blogje uitwerken over de babymassage.

Wat is Shantala babymassage?

Wat is nu die shantala babymassage waar ik zoveel reclame voor maak? We kennen allemaal de ‘gewone’ babymassages. Hierbij staan aanraking en quality-time voorop en gaan we de baby masseren dmv olie en zachte aanrakingen.

De shantala babymassage heeft een ietwat andere insteek. Aanraking en quality-time zijn zeer belangrijke factoren, maar hier gaan we met de baby als persoontje aan de slag. En niet alleen met zijn lijfje. We gaan dus zowel met zijn innerlijke persoontje aan de slag als met zijn lijfje. De aanrakingen gebeuren met een bepaalde druk van onze handen en zullen de spanningen gaan losmaken in het lijfje en door de aanwezigheid van mama of papa, die de massage geeft, kan het kleintje zich ontladen in een veilige omgeving. Dit geeft zelfvertrouwen en rust. Het kleintje voelt zich geliefd en de hechting tussen ouder en kind wordt alleen maar verbeterd. Ideaal om er een dagelijks ritueeltje van te maken.

Voor wie is zo’n babymassage

Hoewel de naam al een stukje weggeeft, is een babymassage dus ideaal voor kleine baby’s. Dit kan vanaf de geboorte, maar is perfect voor kindjes tot 5-6 jaar. Je kleintje zal hier zelf om beginnen vragen, eens het de massage kent en het fijn vindt om zo’n momentje te hebben.

Hoewel deze vanaf de geboorte kan uitgevoerd worden, is het voor een pasgeboren baby soms ook wel veel ineens. Voor de allerkleinsten gaan we de massage opdelen in stukjes en bouwen we de massage op tot het uiteindelijk mogelijk is om de hele massage te doen.

Bij grotere kindjes kan je ook goed zien wat ze wel en niet fijn vinden. De massage is een geheel, dus bij voorkeur voeren we zo ook in één geheel uit, ook de stukjes die de kindjes misschien niet zo fijn vinden, omdat elke beweging zijn eigen effect heeft. Het kan zijn dat een beweging niet fijn aanvoelt, niet omdat het geen leuke beweging is, maar omdat het net dat stukje spanning vrijmaakt, wat misschien voor je kleintje een heel raar gevoel geeft. En dan is het net fijn dat dat stukje spanning weg is.

Maar soms kan een stukje uit de massage, waarvan je weet dat je kleintje het heerlijk vindt, net dat drempeltje wegnemen tussen wakker blijven en heerlijk diep in slaap vallen. Vele kindjes vinden het fijn om op de rug geaaid te worden, maar door enkel het ruggetje te masseren, gaat je kindje helemaal ontspannen en in slaap vallen.

Wanneer doe je zo’n babymassage?

Er is niet echt een ideaal tijdstip. Maar het resultaat is meestal wel een slapend kindje of een heel vermoeid kindje. Dus dit maakt dat zo tegen bedtijd of dutjestijd een ideaal moment is om te gaan masseren.

Maar er is ook een aanvulling op deze massage: krampjes. De massage kan uitgebreid worden met massage-oefeningen speciaal om je kindje te helpen bij krampjes. Deze oefeningen kan je wel los van de massage ook doen en is ideaal om net voor een pamperwissel te doen, aangezien het wat kan losmaken 😉

Tijdens deze oefeningen gaan we de darmpjes wat extra verwennen. De druk die we geven tijdens deze behandeling gaat de (vastzittende) stoelgang een duwtje geven, zodat deze verder kan. Hierbij respecteren we uiteraard de ligging en de werking van onze darmen.

Deze oefeningen kan je ook bij jezelf uitvoeren als je last hebt van krampen.

Wat gebeurt er tijdens zo’n massage?

De Shantala babymassage is bedoelt om ook met het lichaampje van je baby aan de slag te gaan, maar ook met de ziel van je kleintje. Het biedt tal van voordelen:

 • Het is een manier van communiceren: Een baby huilt, grijpt, voelt, steekt alles in zijn mond,… Maar een baby praat niet. Het huilen, grijpen en voelen, zijn allerlei manieren om te communiceren. Ook aanraking is een manier van communicatie. Het toont jouw liefde voor je baby. Deze ‘taal’ voelt je baby haarfijn aan.
 • Het biedt ontspanning en geborgenheid: Een effect van het masseren is dat het stresshormoon “Cortisol” verlaagt en oxytocine verhoogt. Dat laatste is het knuffelhormoon. Een massage geeft zowel jouw kleintje als jezelf een prettig en geborgen gevoel.
 • Persoonlijke en cognitieve ontwikkeling: Een baby heeft geen idee van waar zijn lichaam stopt. Door te masseren (en dragen) wordt een baby zich veel bewuster van zijn lichaam. Ook het tastzintuig van de huid ontwikkeld zich. De isolerende laag “Myeline” neemt toe, wat resulteert in een beter communicatie tussen de hersenen en het zenuwstelsel.
 • Stimuleren van alle lichaamssystemen: De massage werkt niet alleen in op de huid, maar heeft ook invloed via de huid, op de bloed- en lymfecirculatie. Het kan helpen om spieren en gewrichten beter te ontspannen en te verstevingen en de doorbloeding te verbeteren.
 • Bevorderen zelfgenezende kracht: Onbewust worden ook de reflexzones gestimuleerd. Je baby kan hierdoor huilen, omdat er spanningen loskomen. Het stimuleert ook de doorstroom van de levensenergie. Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt.

TummyTub

Een babymassage kan afgesloten worden met een heerlijk badje in de TummyTub.

De TummyTub lijkt op een emmer, maar er nagedacht over het hele ontwerp.

Zijn eigenschappen:

 • Is gemaakt van recycleerbare materialen, zonder schadelijke stoffen.
 • Je kan je baby heel de tijd zien, doordat deze transparant zijn
 • Er is onderaan een rubbere ring voorzien, waardoor het badje niet wegschuift
 • Het onderste gedeelte is smal, zodat je baby niet onder water kan glijden
 • De bovenrand is breed, zodat je er als volwassene je schouders op kan leunen
 • De diameter is zo bepaald, dat het water- en energiebesparend is.

Voordelen voor je kleintje:

 • Het biedt een geborgen gevoel
 • Je baby kan de foetushouding aannemen, vergelijkbaar als in de baarmoeder
 • Deze houding en temperatuur zullen je baby doen ontspannen
 • Indien je baby langer dan 5min in het badje zit, zal het heerlijk slapen
 • De houding en de temperatuur zullen krampjes doen verlichten
 • Er is minder last van de zwaartekracht, dus ze hebben meer controle over hun motoriek.

Voordelen voor de ouders:

 • Het weegt heel weinig
 • De baby is gemakkelijk vast te houden
 • Het is gemakkelijk op te bergen
 • Water blijft gemakkelijk op temperatuur

Kortom

De babymassage is een mooie aanvulling op het dragen. Het raakt dezelfde vlakken aan, namelijk: vervullen van basisbehoeftes, zoals veiligheid, geborgenheid en het helpt je baby zichzelf veel beter kennen. Je kleintje zal helemaal ontspannen en prikkels verwerken, met als een heerlijk dutje als mogelijks resultaat.

Wat kan ik nu voor je doen?

Heb je interesse om de babymassage aan te leren? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen.

 • Consult aan huis: Ik kom graag met het nodige materiaal tot bij u thuis. Ikzelf breng een pop mee, om de massage te tonen. Ik leer jou hoe je je baby masseert. Je baby geeft het ritme aan. Na een consult laat ik graag een stappenplan bij je achter, zodat je deze massage nog dikwijls kan doen. En mocht je het er toch nog moeilijk mee hebben, dan blijf ik beschikbaar voor vragen.
 • Workshop in Het Helderhuis: Sinds oktober 2020 geef ik elke woensdagvoormiddag een workshop in het helderhuis, te Sint Antonius, zoersel. Dus ook daar ben je van harte welkom om de babymassage aan te leren. Neem gerust een kijkje op mijn facebookpagina voor de geplande evenementen.
 • Online consult: ook online zijn er mogelijkheden. Dit is gelijkaardig aan het consult aan huis, alleen is het moeilijker om materiaal voor jou te voorzien. Maar de techniek kunnen we samen doornemen. OOk hier blijf ik nadien bereikbaar.

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje via facebook, instagram of whatsapp of stuur een mailtje!

groetjes,

Sien xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s