Een weg tussen de draagsystemen

De draagwereld is groot. En dit kan afschrikken. Zeker als je nog niet goed weet wat je wil en welke richting je uit wil. De meeste babywinkels zijn ook redelijk commercieel ingesteld en willen verkopen, dus kunnen geen gericht advies geven. Al merk ik daar wel een ommekeer en probeert men wel de kennis bij te schaven op dit vlak.

Ergonomisch vs niet-ergonomisch

Allereerst is er een belangrijk onderscheid te maken tussen ergonomische en niet-ergonomische draagsystemen. Dit is wel belangrijk, want de ergonomische draagsystemen gaan je helpen dragen, met respect voor het lichaam van de persoon die draagt en met respect voor het lichaam van je kleintje. Van baby tot kind.

Wanneer een kindje wordt geboren, bezit deze nog oerinstincten. 1 van deze instincten is de houding die kindjes aannemen om zich vast te klampen aan de mama. Dat is de welbekend M-Houding en dat is ook de houding die wij gaan ondersteunen bij het dragen.

Daarnaast gaat een ergonomisch systeem ook je kindje een geborgen en veilig gevoel geven. Deze systemen gaan je kindje fysiek begrenzen, wat rust kan geven aan je kindje en de allerkleinsten kunnen zich hierdoor weer in de baarmoeder wanen. Dit in combinatie met wat ze ruiken en horen (bijvoorbeeld: de bekende hartslag van de mama).

De niet-ergonomische houding missen heel veel steun voor zowel de persoon die draagt als je kindje dat je aan het dragen bent. Je zal merken dat dit niet zo’n probleem is als je kleintje nog een kleine baby is, maar eens deze groter worden, ga je dit wel voelen. Daarnaast is dit geen natuurlijke houding en dit kan een negatieve impact hebben op je kleintje. (vb: Stokke, BabyBjorn).

Een tip dat ik hier al eens durf geven: hoe meer een draagzak reclame maakt over een samenwerking met dokters en heupspecialisten, hoe minder je het product moet geloven. De ergonomische draagsystemen hebben deze ‘reclame’ niet nodig, omdat ze overduidelijk ergonomisch zijn en ook in vele ergonomische artikels teruggevonden kunnen worden of op de ergonomische draagmarkt.

Een dieper zicht in de ergenomische draagsystemen

Maar ook als je je verdiept in de ergonomische draagsystemen, is er nog heel veel op de markt. Vele verschillende systemen, vele verschillende merken, verschillend blends,… Dus graag geef ik hieronder een overzichtje van wat er zoal is en waar je op kan letten bij het kiezen van een draagsysteem.

Rekbare draagdoeken

De meest gebruikte draagdoeken die ik tegenkom tijdens de consulten, zijn de rekbare draagdoeken. Deze zijn ideaal voor de newborn, maar hebben een beetje een beperking richting de grotere kindjes. Deze draagdoeken rekken en zijn zacht.

Deze zijn ideaal om te gaan buikdragen, vanaf de geboorte tot als merkt dat hij niet meer perfect zit.

Wil je gaan heupdragen of gaan rugdragen met een rekbaar draagdoek? Dit is zeker mogelijk, maar vereist de nodige aandacht. Het is zeker niet iets wat iedereen doet, maar het kan wel 🙂

Voordelen
 • Je kan dit doek thuis knopen en op verplaatsing je kindje erin plaatsen. Bij dit doek ga je hem eerst helemaal knoopklaar maken en als laatste plaats je je kindje erin. Dit maakt dat je thuis op je gemak dus heel het doek kan knopen en of het nu regent of geregend heeft, ter plaatse plaats je je kindje en je bent klaar.
Nadelen
 • Een rekbaar draagdoek koop je beter niet 2de hands: Een rekbare draagdoek is misschien niet de beste drager om 2de hands te kopen. Ze zijn niet zo heel duur en de rek kan wel eens beschadigd zijn, waardoor je de nodige ondersteuning mist.

Geweven draagdoeken

Een geweven draagdoek is een draagdoek die niet meerekt, maar dus geweven is. Deze kunnen perfect gebruikt worden vanaf de geboorte en de meeste zelfs ook tot de kindertijd. Al hangt dat wat af van hoe je doekje samengesteld is.

Deze doeken laten zowel buikdragen, heupdragen en rugdragen perfect toe. Niet alle houdingen worden vanaf de geboorte aangeraden, maar als je weet dat een newborn perfect op de heup van de mama past (iets met natuur en zijn heerlijke overlevingstechnieken), dan is buikdragen en heupdragen zeker een optie.

Het rugdragen raad ik je meer aan als je kindje al wat ouder is. Rugdragen vraagt een andere houding van je kindje en hoe stabieler het nekje, hoe meer bekwaam je kleintje is om te rugdragen. Meestal merk ik dat kindjes die zelfstandig kunnen zitten en iets oprapen, zijn klaar om op de rug gedragen te worden.

Een geweven draagdoek komt er in verschillende blends. Een blend is een samenstelling van verschillende stoffen. Je hebt doeken van enkel katoen, maar ook doeken met een samenstelling van katoen en linnen, katoen en wol of katoen, linnen en wol. Alles kan.

Geweven doeken komen ook in verschillende maten. Zo heeft elke maat zijn eigen mogelijkheden, maar kun je met een korte maat niet hetzelfde als met een lange maat.

Voordelen
 • De verschillende blends maken dat je een heerlijk zomerdoekje kan kopen, maar ook een warm winterdoekje. Alles kan
 • De nieuwe doeken zijn stug en moeten zacht gemaakt worden. Een geweven doekje kan je perfect 2de hands kopen en deze hoeven niet meer zacht gemaakt worden.
Nadelen
 • De meeste knopen knoop je ter plaatse en worden dus niet op voorhand geknoopt worden.

Ringsling

Waar de vorige systemen en de volgende systemen symmetrische dragers zijn, m.a.w. deze systemen gaan op beide schouders dragen, is dit een asymmetrische drager. Je gaat op 1 schouder dragen en je gaat niet knopen. Deze drager heeft 2 ringen waar je het doek doorgaat brengen om zo te gaan dragen. Het doek zal zich gaan vastzetten op de ringen.

De ringsling is een heupdrager en kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot de kindertijd. Persoonlijk plaatste ik mijn baby al wat meer op mijn buik ipv echt op de heup, wat maakt dat je meer aan het buikdragen bent, maar het is niet zo uitgesproken als bij de andere methodes. Wanneer je kindje groter is, kan het soms al voldoende zijn om je kindje onder de billen te ondersteunen, om zo gewicht van je arm te halen. Idealiter draag je mooi ergonomisch, maar ook een kind van 5/6 jaar kan ondersteund worden, zonder volledig gedragen te worden.

De stof van de ringsling zijn voornamelijk geweven doeken. Door de ringen is er geen nood aan knopen, wat ook betekent dat deze ‘sneller geknoopt’ kan worden. Maar ook hier leert ervaring me: hoe meer je een systeem gebruikt, hoe gemakkelijker dat dit wordt. Ongeacht het type dat je kiest 🙂

Voordelen
 • Hoef niet geknoopt te worden, wat maakt dat deze soms ‘gemakkelijker is’.
 • Kan perfect als een sjaal meegomen worden en dus gemakkelijk mee te nemen.
 • Kan vanaf de geboorte, maar ook grotere kindjes kunnen ondersteund worden.
 • kan 2de hands aangekocht worden.
Nadelen
 • asymmetrische drager en je arm waarop je knoopt is minder bruikbaar dan bij de andere systemen.

Mei tai

De mei tai is een mooie combinatie tussen een draagdoek en een draagzak. De mei tai heeft een voorgevormd rugpand en doekbanden om het rugpand mooi te gaan knopen. Deze zijn meestal niet onmiddellijk vanaf de geboorte te gebruiken, maar vanaf een x aantal maanden. Persoonlijk vind ik deze echt heel aangenaam en groeien de kindjes heel mooi in.

Perfect voor te buikdragen en de heupdragen.

Graag maak ik hier ook even een onderscheid tussen de mei tai en de half buckle. Bij de mei tai knoop je de buikband vanachter vast. De half buckle is een mei tai, maar de buikband is een gesp, ipv doekbanden. De meeste half buckles kun je zo gaan instellen dat ze Wel bruikbaarzijn voor de newborns.

Voordelen
 • Mooie combinatie tussen draagzak en draagdoek.
 • 2de hands te kopen
 • halfbuckles kunnen vanaf de geboorte gebruikt worden
Nadelen
 • Niet elk model perfect voor de newborns
 • Heupdragen kan wel, maar is niet gebruikelijk.

SSC

SSC is afkorting voor Soft Structured Carrier. Dit zijn de draagzakken. Ook de ergonomische draagzakken kunnen volledig afgestemd worden op je kindje. Door alle nodige gespen aan te trekken, krijg je een mooi passend geheel, wat voor een begrensd, veilig en geborgen gevoel kan zorgen.

De meeste modellen zijn te gebruiken, niet vanaf de geboorte, maar wel vanaf heel vroeg tot zo rond kleutertijd. Dit is heel afhankelijk van het model dat je kiest. Er zijn merken die zich net toespitsen op de allerkleinsten (Hoppediz, Isara) en er zijn er die er ook voor de grotere kindjes op de markt brengen. Meestal wordt een draagzak gebruikt om te gaan buikdagen en/of rugdragen, maar niet voor het heupdragen. Maar het kan dus wel. 🙂

Er zijn vele verschillende modellen.

 • Een basismodel voor baby’s: deze werken meestal met maten. Het rugpand kan al een beetje versteld worden, maar de knie-tot-knie-ondersteuning blijft hetzelfde. (vb: Tula Baby, LennyGO Baby, Ergobaby original)
 • Een basismodel voor toddlers: Deze zijn de opvolgers voor het basismodel voor baby’s. Deze werkt ook met maten, met het rugpand dat al eens versteld kan worden, maar de niet aanpasbare knie-tot-knie-ondersteuning. (vb: Tula toddler, LennyGo Toddler)
 • Een meegroeimodel: Deze modellen zijn de meest recentere modellen. Hierbij kan je de knie-tot-knie-ondersteuning en het rugpand gaan aanpassen op je kleintje en krijg je optimale ondersteuning voor zowel je baby als je peuter. Deze modellen zijn er ook voor de grotere kindjes onder ons 🙂 (vb. Tula free to grow, LennyUpGrade)
 • De preschool-modellen: deze zijn er voor echt de grotere kindjes. Ook hier kan de knie-tot-knie-ondersteuning en het rugpand aangepast worden obv je kindje. (bv: Tula preschool, Lenny Preschool).
BuikdragenHeupdragenRugdragen2de hands kopen
Rekbaar draagdoekJaJa*Ja*niet aangeraden
Geweven draagdoekjaJaJaJa
RingslingJaJa*Ja
Mei TaijaNeen*JaJa
SSCJaNeen*JaJa
Overzicht van de draagsystemen (* mits nodige ervaring)

Besluit

Voila, zo hebben jullie alweer een overzichtje van wat er zoal is en welke waarvoor gebruikt worden. Mocht je nog vragen hebben of opmerkingen, dan mag je ze gerust doorsturen!

Ben je benieuwd om alles een keertje te zien, te voelen en te proberen? Je kan bij mij materiaal huren om te proberen. Daarnaast heb ik ook een consult waarbij ik alle verschillende systemen graag meebreng tot bij u en samen met draagpoppen kunnen we dan eens knopen. Ideaal als je zwanger bent, zodat je een bewuste keuze kan maken voor op je geboortelijst.

Groetjs en veel draagplezier!

Sien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s