Waarom babydragen

In mijn vorige post konden jullie dus lezen hoe het dragen mijn hart heeft veroverd. Maar waarom dan precies? Wat is er nu zo spectaculair aan dragen? Dat leg ik je graag in deze post uit. En dat je vrije handen krijgt, dat laat ik er eventjes uit 🙂

Dragen is natuurlijk

Dragen is iets wat we van nature al doen. Iedereen draagt zijn baby/peuter/kleuter/kind al wel eens op zijn arm of op zijn heup. Dat is niet zo abnormaal. Dat is gedrag dat teruggaat naar de oertijd, waarin de mens niet de tijd had om met zijn kind rond te lopen, toen moest er gejaagd worden en vooral: men moest overleven. Mensen hadden lange haren en de baby’s klampten zich dan ook vast aan hun ouders. En als je die houding bekijkt, dan zal je zien dat deze heel erg overeenkomt met de houding die we vandaag ook ondersteunen bij het ergonomische dragen. De aapjes doen dit vandaag de dag nog zo.

Als je de zoogdieren gaat opsplitsen in verschillende groepen, dan kom je op 3 groepen uit:

  • Verstoppers: De baby’s worden verstopt en maken ook enkel maar geluid als hun moeder in de buurt is.
  • Vluchters: de baby’s worden geboren en moeten onmiddellijk op hun benen kunnen staan om mee te gaan met de kudde.
  • Dragers: De baby’s worden onaf geboren en hebben grijpreflexen om zich vast te klampen aan hun ouders. Ons hele lichaam en dat van onze ouders is hierop afgestemd.

https://www.babylonia.eu/nl/lees-alles-over-babydragen/waarom-moeten-babytjes-gedragen-worden-de-biologische-verklaring

Geboren voor op de heup

Als we dan toch al terug in de oertijd zitten of ergens tussen de apen, dan merk je ook dat die baby’s op de heup worden gedragen. Reflecteren we dat terug naar vandaag, zal je ook zien dat we automatisch gaan heupdragen. Opnieuw niet zo’n heel gek iets, als je weet dat een pasgeboren baby perfect past op de heup van de pasgeboren mama.

Bij het heupdragen is de hele wijde wereld ook zichtbaar voor je kleintje. Zijn de prikkels hem/haar teveel, dan kan hij zich afsluiten door zijn hoofdje tegen je oksel te leggen en zich op dat moment te ontprikkelen. Zo kan de verwerking onmiddellijk plaatsvinden.

Het vervult behoeftes

Een baby wordt geboren met behoeftes. Dat is zo gek nog niet 🙂 En wij proberen ook vele behoeftes te vervullen: als de baby honger heeft, geven we hem eten, als de baby een vuile pamper heeft, verversen we deze pamper.

Maar naast deze basisbehoeftes zijn er nog behoeftes die we meestal niet zo snel erkennen als een behoefte. Veiligheid, bijvoorbeeld. Een baby voelt zich graag veilig en geborgen. En niet alleen baby’s, dit geldt evengoed voor peuters, kleuters, kinderen, tieners,… Iedereen. En ook daar kan dragen bij helpen. Een draagsysteem gaat mooi aansluiten op je kind, waardoor deze de grenzen van zijn eigen lijfje kan voelen. Waardoor je kindje zich geborgen voelt en waardoor hij zich veilig voelt. Daarnaast zorgt de nabijheid van de ouder ook voor dat veilige gevoel. En dan heb ik het nog niet over de geur die je kindje ervaart en het horen van die vertrouwde hartslag. ❤

Hoe meer een basisbehoefte vervuld wordt, hoe meer dat een kindje zich gehoord gaat voelen en hoe zelfzekerder je kindje zal zijn.

Het stimuleert je kindje

Het is ondertussen misschien al wel duidelijk op hoeveel vlakken dragen kan helpen. Maar er zijn nog positieve eigenschappen.

Wanneer een kindje wordt gedragen, neemt het deel aan de gesprekken van de persoon die het kindje draagt. Het leert gezichten lezen en gevoelens af te lezen. Het leert woorden te onthouden en bevordert de spraak op latere leeftijd.

Daarnaast leeft het meer met je mee. Wanneer een kindje zich veilig en zelfzeker genoeg voelt, zal het ook durven loslaten en de wereld gaan verkennen.

Zijn er dan ook nadelen aan dragen?

wat ik soms als een nadeel durf erkennen aan het dragen is dat het verslavend kan werken. Het is een hele wereld die voor je opengaat, met elke dag/week/maand tal van nieuwe designs. Dus het is niet altijd even goed voor je portefeuille.
Maar oké, een nieuwe buggy kost ook al snel veel centjes, dus je kan je wel al uitleven qua draagmateriaal. Daarnaast zijn ook vele draagsystem perfect tweedehands te kopen. Nieuw kunnen ze al eens stug zijn en dat heb je niet bij een tweedehands model.

Zoals je leest, er zijn vele voordelen verbonden aan het dragen. Dit zijn de eerste die in mijn hoofd opkwamen, maar er is nog veel meer dan dit. De reden waarom dit meer voor- als nadelen heeft, is omdat het zo natuurlijk is.

Mocht je nog vragen hebben, stuur ze me gerust!

Tot de volgende!

xxx Sien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s